Οι Πρώτες Εβδομάδες

Στο κρεβάτι

Καλύτερα να κοιμάστε ανάσκελα (ξαπλωμένοι στην πλάτη σας), έχοντας τα πόδια σας απομακρυσμένα μεταξύ τους (ανοιχτά) και κατά προτίμηση με ένα μαξιλάρι ανάμεσά τους. Τον πρώτο καιρό προτιμάτε να μην κοιμάστε στο πλευρό σας και αποφεύγετε τα πολύ χαμηλά κρεβάτια και τα πολύ μαλακά στρώματα.

Για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, μετακινείστε τα πόδια σας ταυτόχρονα, ενωμένα και τεντωμένα. Καθίστε στην άκρη του κρεβατιού και χρησιμοποιείστε τα χέρια σας για να βοηθηθείτε να σηκωθείτε.

Στην τουαλέτα

Χρησιμοποιείτε κατά προτίμηση ένα υπερυψωμένο κάθισμα λεκάνης και ένα υποστήριγμα προκειμένου να σηκωθείτε εύκολα από τη λεκάνη. Κάνετε μπάνιο όρθιοι χρησιμοποιώντας ειδικό χαλάκι μπάνιου για να μη γλιστράτε. Εναλλακτικά μπορείτε να είστε καθιστοί σε ειδικό σκαμνάκι μέσα στη μπανιέρα. Μην ξαπλώνετε στη μπανιέρα.

Ένδυση

Για να ντυθείτε να είστε καθιστοί και να ξεκινάτε την ένδυση από το χειρουργημένο πόδι. Το ίδιο να κάνετε όταν κόβετε τα νύχια σας ή καθαρίζετε τα πόδια σας. Ποτέ μην ντύνεστε όρθιοι, βάζοντας το βάρος σας πάνω στο χειρουργημένο πόδι.
Χρησιμοποιείτε παπούτσια χωρίς κορδόνια. Μην σκύβετε μπροστά για να φορέσετε τις κάλτσες ή τα παπούτσια σας. Χρησιμοποιείτε καλύτερα ένα σκαμνάκι περίπου 20 εκατοστά ψηλό, στο οποίο να ακουμπάτε το πόδι σας όταν είναι να φορέσετε τα παπούτσια σας.

Στο σπίτι

Προτιμάτε να κάθεστε σε ψηλά και σκληρά καθίσματα με υποστηρίγματα για τα αντιβράχια. Χρησιμοποιείτε τα υποστηρίγματα σαν βοήθημα για να σηκώνεστε. Αποφύγετε μαλακά και χαμηλά καθίσματα. Προκειμένου να σηκώσετε ένα αντικείμενο από το έδαφος, ζητείστε καλύτερα βοήθεια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό και πρέπει οπωσδήποτε να σκύψετε, αφήστε το χειρουργημένο πόδι προς τα πίσω.
Όταν ανεβοκατεβαίνετε σκαλιά, κρατάτε από την πλευρά του χειρουργημένου ποδιού ένα μπαστουνάκι και από την άλλη την κουπαστή της σκάλας. Σε κάθε σας βήμα, βάζετε πρώτα μπροστά το μη χειρουργημένο πόδι για να παίρνει το βάρος, είτε ανεβαίνετε είτε κατεβαίνετε σκαλιά.

Στο αυτοκίνητο

Προτιμάτε να κάθεστε στη θέση του συνοδηγού. Για να μπείτε στο αυτοκίνητο, καθίστε πρώτα στο κάθισμα και στη συνέχεια μετακινείστε και τα δύο πόδια στο εσωτερικό του ταυτόχρονα και όσο πιο ενωμένα γίνεται. Ακολουθείστε τα αντίστροφα βήματα για να εξέλθετε. Να έχετε πάντα το κάθισμα του αυτοκινήτου όσο πιο πίσω γίνεται.
Χάρη στην τεχνική AMIS που επελέγει για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου σας θα χρειαστεί να περιμένετε μόνο 8-10 ημέρες μέχρι να οδηγήσετε ξανά. Βέβαια αυτό πάντα εξαρτάται και από τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας.

Έξοδοι

Προσπαθείτε να βγαίνετε καθημερινά για περίπατο. Το περπάτημα είναι η καλύτερη αποκατάσταση. Στην αρχή προτιμάτε το επίπεδο έδαφος και χρησιμοποιείτε ένα μπαστουνάκι εάν νομίζετε ότι το χρειάζεστε. Μην κουβαλάτε μαζί σας βαριά φορτία.

Οδηγίες φροντίδας για την πρόθεσή σας

Η πρόθεσή σας χρειάζεται τη φροντίδα σας. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν, η πρόληψη όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραταθεί η ζωή της.

Θυμηθείτε ότι μία λοίμωξη μπορεί να μεταναστεύσει στην πρόθεσή σας ακόμα και από ένα απομακρυσμένο σημείο του σώματός σας. Για το λόγο αυτό σας συνιστούμε να λαμβάνετε τις ακόλουθες προφυλάξεις:
Κάθε έξι μήνες ελέγχετε τα δόντια σας στον οδοντίατρό σας,
Κάθε μήνα ελέγχετε με τον ιατρό σας τα άκρα πόδια και τα νύχια σας,
Οι άντρες κάθε χρόνο πρέπει να ελέγχουν τον προστάτη τους,
Οι κυρίες πρέπει να έχουν στο νου τους για εμφάνιση τυχόν ακράτειας της κύστης τους που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση,
Ποτέ μη δέχεστε ενδομυϊκή ένεση στο γλουτό του χειρουργημένου ποδιού.

Σε περίπτωση πυρετού, πονόλαιμου, αναπνευστικής λοίμωξης ή παρόμοιων, ενημερώστε τον παθολόγο σας για την πρόθεσή σας, προκειμένου να σας χορηγήσει συστηματική αντιβιοτική θεραπεία εφόσον χρειάζεται.

Η φθορά των υλικών σας είναι μία φυσιολογική διαδικασία και τα υλικά σας πρέπει τακτικά να ελέγχονται. Τα πρώτα 15 χρόνια, τα υλικά σας πρέπει να ελέγχονται κάθε πέντε χρόνια. Μετά τη δεκαπενταετία τα υλικά σας πρέπει να ελέγχονται κάθε δύο χρόνια.

Η οστεοπόρωση μπορεί να επηρεάσει το χειρουργημένο ισχίο σας και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος ή χαλάρωσης των υλικών σας. Σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, πραγματοποιείτε τακτικά έλεγχο της οστικής σας πυκνότητας και εάν χρειαστεί ακολουθείστε τη θεραπεία πρόληψης της οστεοπόρωσης που θα σας συστηθεί.