Γενικές Οδηγίες

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

Τον ιατρικό σας φάκελο θα πρέπει να τον έχετε μαζί σας κατά την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο και να είναι ενημερωμένος με όλα τα έγγραφά σας που σχετίζονται με την επέμβασή σας, όπως τυχόν εξετάσεις που σας έχει ζητήσει ο ιατρός σας, ρευματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, το βιβλιάριο σας κλπ. Στον ιατρικό σας φάκελο θα προσθέσετε μετά την επέμβασή σας το ενημερωτικό σημείωμα του ιατρού σας για την επέμβασή σας, το εξιτήριο του νοσοκομείου, τα έγγραφα που αφορούν τα υλικά που θα τοποθετηθούν στην άρθρωσή σας κλπ.

Η ΠΡΟΘΕΣΗ
Πρόθεση

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

1. Η τομή

2. Σεβασμός στους μύες και τον αρθρικό θύλακο

3. Τομή στον αυχένα του μηριαίου οστού

4. Αφαίρεση της κεφαλής και προετοιμασία κοτύλης της θέσης για τη μεταλλική κοτύλη

5. Τοποθέτηση και στερέωση της μεταλλικής

6. Προετοιμασία του μηριαίου οστού

7. Εισαγωγή της μεταλλικής πρόθεσης στο μηριαίο οστό

8. Ανάταξη όλου του συστήματος στην τελική του θέση

9. Συρραφή συνδέσμων και αρθρικού θυλάκου

Επέμβαση

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία ασφαλής και κλινικά διεθνώς αποδεκτή χειρουργική επέμβαση. Είναι μάλιστα η ορθοπεδική επέμβαση με τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Οι βασικοί της στόχοι και τα πλεονεκτήματα της είναι:

-η σημαντική ελάττωση ή και εξαφάνιση του οστεοαρθριτικού πόνου από την άρθρωση του ισχίου,

-η αποκατάσταση της κινητικότητας που είχε χαθεί και μάλιστα καλύτερη κινητικότητα με λιγότερη προσπάθεια,

-η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Ο ασθενής θα μπορεί να απολαύσει ξανά τις μικρές χαρές της ζωής που είχε στερηθεί λόγω της ελαττωμένης κινητικότητας και του πόνου από την οστεοαρθρίτιδά του.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ AMIS

Χάρη στην τεχνική AMIS που έχει επιλεγεί για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου σας, είναι δυνατή η ελάττωση του συνολικού χειρουργικού τραύματος που συνδέεται με την επέμβαση ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΜΥΕΣ. Η τεχνική AMIS είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.

Η τεχνική AMIS προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

-Δεν κόβονται μύες,

-Ελάχιστη απώλεια αίματος διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά,

-Μεγάλη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου,

-Πολύ μικρή τομή και άρα πολύ καλύτερο μετεγχειρητικό αισθητικό αποτέλεσμα,

-Πολύ λίγες ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο,

-Σημαντική ελάττωση του χρόνου αποκατάστασης,

-Ταχύτατη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες,

-Ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξάρθρωσης του ισχίου

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν χειρουργικοί κίνδυνοι και μπορεί να εμφανιστούν πρώιμες ή απώτερες επιπλοκές. Μερικές από αυτές συζητούνται παρακάτω. Οι συγκεκριμένες αναφορές δεν έχουν σκοπό να σας τρομάξουν αλλά να σας ενημερώσουν ότι η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία σοβαρή επέμβαση που μερικές φορές μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Εντούτοις, οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες και ο κίνδυνος εμφάνισης τους ελαττώνεται με μία καλή προετοιμασία πριν από την επέμβαση.

Χάρη στην τεχνική AMIS που έχει επιλεγεί για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου σας, οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές είναι ελάχιστοι, μπροστά σε αυτούς που μπορεί να εμφανιστούν με τη συμβατική τεχνική ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Η πρόσθια προσπέλαση της τεχνικής AMIS, κατά την οποία δεν κόβονται μύες, βοηθά έτσι ώστε:

-ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνος αποκατάστασης να είναι ελάχιστοι,

-ο κίνδυνος εξάρθρωσης να είναι μηδαμινός,

-η διεγχειρητική και μετεγχειρητική απώλεια αίματος να είναι πολύ μικρή και έτσι η ανάγκη για μετάγγιση αίματος να είναι πολύ σπάνια,

-η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση να είναι πολύ σπάνια λόγω της ταχύτατης κινητοποίησης και αποκατάστασης,

-η συχνότητα λοίμωξης να είναι πολύ μικρή, καθώς η τομή είναι σε απομακρυσμένο σημείο σε σχέση με την ουρογεννητική και περιπρωκτική περιοχή.

Κίνδυνοι κοινοί σε κάθε χειρουργική επέμβαση

Η γενική κατάσταση της υγείας σας (κόπωση, αναιμία, κατάθλιψη κλπ.), τυχόν θεραπείες στις οποίες υποβάλλεστε, τυχόν παθήσεις ή έκπτωση της λειτουργίας κάποιων οργάνων σας, μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της επέμβασης και την εμφάνιση επιπλοκών.

Πριν την επέμβασή σας θα σας επισκεφθεί ο συνεργάτης αναισθησιολόγος της χειρουργικής ομάδας. Η επίσκεψή του έχει στόχο να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα της υγείας σας , που μπορεί να αυξήσουν την επικινδυνότητα της επέμβασης. Εάν χρειάζεται, θα σας ζητήσει να κάνετε κάποιες επιπλέον εξετάσεις, θα σας δώσει οδηγίες για τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της υγείας σας πριν την επέμβαση, ενώ εάν κρίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μπορεί να συστήσει την αναβολή της επέμβασης.

Παρά τις όποιες προφυλάξεις επιπλοκές όπως αλλεργίες σε φάρμακα, φλεγμονές, εμβολή κλπ. υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παρουσιαστούν. Τέτοιες επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες: ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος από ένα τροχαίο ατύχημα, που μπορεί να συμβεί πχ. όταν επισκέπτεστε τον ιατρό σας. Παρόλα αυτά η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των επιπλοκών είναι υπαρκτή και θα πρέπει να το γνωρίζετε.

Κίνδυνοι της ολικής αρθροπλαστικής

Παρά την αυξημένη φροντίδα και προσπάθεια πρόληψης, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όπως:

-τραυματισμός των ιστών στην περιοχή της επέμβασης (μυών, τενόντων κλπ.),

-τραυματισμός αγγείων, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί μετάγγιση αίματος,

-τραυματισμός νεύρων, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές διαρκείας όπως παροδική παράλυση ή αντανακλαστικό πόνο ακόμα και μετά από επανεπέμβαση,

-κάταγμα του ισχίου ή της κοτύλης, ιδιαίτερα εάν συνυπάρχει οστεοπόρωση. Τέτοια κατάγματα μπορεί να απαιτούν επιπλέον επεμβάσεις (οστεοσύνθεση) και μπορεί να καθυστερήσουν την έξοδο από το νοσοκομείο.

Παρά τον προεγχειρητικό έλεγχο, τυχόν συμβάντα κατά τη διάρκεια της επέμβασής σας, μπορεί να αναγκάσουν το χειρουργό σας να τροποποιήσει τον αρχικό προγραμματισμό και να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα την επέμβασή σας.

Ο στόχος της τεχνικής AMIS , η οποία έχει επιλεγεί για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου σας, είναι να είναι ακίνδυνη για όλες τις περιαρθρικές ανατομικές δομές, όπως οι μύες, οι τένοντες, τα αγγεία και τα νεύρα. Η πρόσθια προσπέλαση της τεχνικής AMIS είναι στην πραγματικότητα η μόνη τεχνική που ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού όλων των προαναφερθέντων περιαρθρικών ανατομικών δομών.

Μετεγχειρητικά,

-ένα αιμάτωμα μπορεί να σχηματιστεί στην περιοχή της επέμβασης, παρά τα ληφθέντα μέτρα και συνήθως παραμένει επιφανειακό, διαχέεται κάτω από το δέρμα και προκαλεί μία ανώδυνη συνήθως τάση στο μηρό. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση.

-θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί παρά τις προσπάθειες πρόληψης με αντιπηκτικά. Μπορεί να προκαλεί πόνο που διαρκεί ή να συνοδεύεται από πνευμονική εμβολή. Το περπάτημα και η συνεχής αντιπηκτική θεραπεία μετά την επέμβαση μέχρι την αποδέσμευση από τις πατερίτσες, είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τέτοιες επιπλοκές.

-μόλυνση του χειρουργικού τραύματος μπορεί να συμβεί παρά τις προσπάθειες πρόληψης. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνει σε καταπονημένους ασθενείς ή ασθενείς με κάποια εστία λοίμωξης. Η φτωχή υγιεινή δε μπορεί να αντισταθμιστεί με ένα μπάνιο τη νύχτα πριν την επέμβαση. Η ιστική νέκρωση μπορεί να είναι το επακόλουθο και τότε η επανεπέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για να καθαριστεί ή και να αφαιρεθεί η πρόθεση. Σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει η αποτυχία περιορισμού της μόλυνσης.

-μπορεί να θεωρείτε ότι τα πόδια σας έχουν διαφορετικό μέγεθος. Εάν αυτό οφείλεται σε προεγχειρητική διαφορά μήκους ή προεγχειρητικό σπασμό των μυών της περιοχής, θα διορθωθεί σε μερικές ημέρες, αλλιώς μπορεί να χρειαστεί διόρθωση με ένα μαξιλαράκι πέλματος.

Απώτεροι κίνδυνοι

Μόλυνση της πρόθεσης η οποία προέρχεται από μία απομακρυσμένη μολυσμένη περιοχή. Τέτοιες περιοχές μπορεί να είναι:

-τα δόντια: η τερηδόνα σχετίζεται πάντα με μόλυνση,

-το ουροποιητικό σύστημα: σε ακράτεια, κυστίτιδα, διόγκωση του προστάτη,

-οι πνεύμονες: πνευμονία,

-το δέρμα: σε φλεβικά έλκη, ανοιχτές πληγές ή είσφρυση όνυχος.

Η επανεπέμβαση και η αφαίρεση της πρόθεσης είναι απαραίτητη ενίοτε για την αντιμετώπιση της μόλυνσης. Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτική θεραπεία για αρκετές εβδομάδες πριν να μπορέσει να επανατοποθετηθεί μία καινούργια μεταλλική πρόθεση.

Η πρόθεση μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση τοποθέτησης (εξάρθρημα) με κάποιους συνδυασμούς κινήσεων. Σε αυτή την περίπτωση η ανάταξη της πρόθεσης είναι απαραίτητο να γίνει με αναισθησία. Μετά από ένα πρώτο επεισόδιο εξαρθρήματος, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα και άρα η επανεπέμβαση να είναι απαραίτητη.

Μία χαλαρή πρόθεση μπορεί να έχει ελαττωμένη διάρκεια ζωής. Στατιστικά όμως, να αναμένετε η πρόθεσή σας να έχει διάρκεια ζωής 15-20 χρόνια. Πρώιμη χαλάρωση της πρόθεσής σας που μπορεί να απαιτεί αντικατάστασή της, μπορεί να συμβεί σε υπέρβαρους ασθενείς, έντονη δραστηριότητα ή και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο.

Αυτές οι πληροφορίες σας παρέχονται πριν την επέμβασή σας, προκειμένου να σας βοηθήσουν να νιώσετε ασφαλείς με το χειρουργείο σας. Η γνώση των πιθανών επιπλοκών θα σας βοηθήσει να τις προλάβετε ή να τις περιορίσετε.