Αρθροσκοπικη χειρουργική γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς σκοπούς.
Το ιατρείο εξειδικεύεται σε:
• Αρθροσκόπηση γόνατος.
• Ρήξη χιαστού συνδέσμου.
• Αρθροσκοπική αποκατάσταση μηνίσκου.
• Οστεοχόνδρινες βλάβες γόνατος.
• Πρώιμη Αρθρίτιδα.

ολικη αρθροπλαστικη γονατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία αντικαθίστανται οι εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες του γόνατος. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει άμεσα αποτελέσματα ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς ο οποίος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας του γόνατος.
Όταν οι καθημερινές δραστηριότητες όπως περπάτημα, σκάλοπάτια προκαλούν πόνο, και η ακτινολογική εικόνα συνηγορεί σε καταστροφή των διαμερισμάτων, τότε η αρθροπλαστική γόνατος θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία.
Το 98% των ασθενών που υποβλήθησαν σε αρθροπλαστική γόνατος, δεν αναφέρουν πόνο. Μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος καθημερινές δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ποδήλατο, χορός και αθλήματα επιτρέπονται ελεύθερα.

Τα αίτια συνήθως είναι:
i. Οστεοαρθρίτιδα.
Συμβαίνει συνήθως σε άτομα άνω τω 50 ετών . Ο αρθρικός χόνδρος που προστατεύει την αρθρική επιφάνεια φθείρεται και αποκολλάται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η τριβή των οστών μεταξύ τους που προκαλεί πόνο.
ii. Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η αρθρική μεμβράνη που καλύπτει την άρθρωση φλεγμαίνει και διογκώνει το τοίχωμα. Χρόνια φλεγμονώδης αντίδραση οδηγεί σε καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης όπου τελικά προκαλεί πόνο της άρθρωσης.
iii. Μετατραυματική αρθρίτιδα.
Προκαλείται π.χ. μετά από κάταγμα κνήμης ή σοβαρό τραυματισμό των συνδέσμων.

4 Βασικά στάδια της Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος
i. Απομάκρυνση του εκφυλισμένου χόνδρου .
ii. Μεταλλικές προθέσεις τοποθετούνται στον μηρό και στην κνήμη .
iii. Απομάκρυνση του εκφυλισμένου τμήματος της επιγονατίδας .
iv. Τοποθέτηση πολυαιθυλενίου ανάμεσα στις δυο προθέσεις .
Πότε προτείνεται το χειρουργείο
i. Σοβαρός πόνος στο γόνατο που οδηγεί σε περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων.
ii. Σοβαρός πόνος κατά την ξεκούραση .
iii. Χρόνιο οίδημα στο γόνατο.
iv. Δυσμορφία γόνατος ραιβό-βλαισό γόνατο.
v. Τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ένεση κορτιζόνης, PRP ή φυσικοθεραπείες.

Ορθοπαιδική Εκτίμηση.
• Ιατρικό Ιστορικό .
• Φυσική εξέταση.
• Απεικονιστικός έλεγχος (X-Ray, σπάνια MRI).
• Λοιπά τέστ- εξετάσεις αίματος.

Πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής γόνατος.
• Επιστροφή σε καθημερινές δραστηριοτήτες.
• Μείωση του πόνου.
• Βελτίωση της ποιότητας ζωής .

μονοδιαμερισματικη αρθροπλαστικη γονατος

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί τη σωστή επιλογή για ένα ποσοστό ασθενών με οστεοαρθρίτιδα. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός συστήνει τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος στην περίπτωση που οι αρθριτικές αλλοιώσεις περιορίζονται στο ένα μόνο διαμέρισμα (τμήμα) του γόνατος.Το γόνατο χωρίζεται σε 3 κύρια διαμερίσματα: Το έσω διαμέρισμα, το έξω διαμέρισμα και το επιγονατιδομηριαίο διαμέρισμα (το εμπρόσθιο τμήμα του γόνατος μεταξύ της επιγονατίδας και του μηρού).

Στη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος αντικαθίσταται μόνο το κατεστραμμένο διαμέρισμα του γόνατος με ένα τεχνητό εμφύτευμα ή πρόθεση. Οι υγιείς χόνδρινες επιφάνειες του υπόλοιπου γόνατος παραμένουν ως έχουν.

Μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, με τις κατάλληλες ενδείξεις, έχει άριστα αποτελέσματα σε μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τα πλεονεκτήματα της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνουν:
• Ταχύτερη περίοδο αποθεραπείας – αποκατάστασης.
• Ηπιότερο μετεγχειρητικό πόνο.
• Μικρότερη απώλεια αίματος στο χειρουργείο.
• Επιπλέον, εξαιτίας του ότι στο οστό διατηρούνται ο χόνδρος και οι σύνδεσμοι στο υγιές τμήμα της άρθρωσης, πολλοί είναι εκείνοι οι ασθενείς που αναφέρουν ότι στη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική νιώθουν το γόνατό τους πιο «φυσιολογικό» σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική.

Τέλος, με τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος οι ασθενείς επιδεικνύουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης (κάμψη και έκταση).
Επειδή η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος γίνεται με μια σχετικά μικρή τομή και γενικότερα με μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συντομότερη και η διάρκεια της αποθεραπείας είναι μικρότερη.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ηπιότερος ενώ η άρθρωση παρουσιάζει μικρότερο οίδημα. Γενικότερα, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής έχουν ταχύτερη αποθεραπεία σε σχέση με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Στις περισσότερες περιπτώσεις , οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι σε διάστημα μιας έως τριών ημερών μετά το πέρας του χειρουργείου. Η φόρτιση του σκέλους αρχίζει άμεσα μετά το χειρουργείο. Μπορεί να χρειαστεί περιπατητήρας τύπου «π», πατερίτσες ή μια βακτηρία (μπαστούνι) για τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι ο ασθενής να αισθανθεί αρκετά άνετα ώστε να βαδίζει χωρίς βοήθεια.
Κατά την μετεγχειρητική περίοδο, ο χειρουργός σε συνεργασία με το φυσικοθεραπευτή υποδεικνύουν στον ασθενή τις κατάλληλες ασκήσεις για τη διατήρηση του εύρους κίνησης και την επαναφορά της μυϊκής δύναμης.