Αρθροσκοπικη χειρουργική γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς σκοπούς.
Το ιατρείο εξειδικεύεται σε:
• Αρθροσκόπηση γόνατος.
• Ρήξη χιαστού συνδέσμου.
• Αρθροσκοπική αποκατάσταση μηνίσκου.
• Οστεοχόνδρινες βλάβες γόνατος.
• Πρώιμη Αρθρίτιδα.

ορθοπαιδικη παιδων

Ο Νεονάκης Εμμανουήλ διετέλεσε επιμελήτης στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” και είναι σε διαδικασία πιστοποίησης ως μέλος της Ευρωπαικής Εταιρίας Παιδοορθοπαιδικής (EPOS). Ως επιμελητής διαθέτει εμπειρία στην αντιμετώπιση τόσο οξέων όσο και χρόνιων παιδιατρικών περιστατικών όπως:
• Αναπτυξιακή Δυσπλασία του Ισχίου (Πιστοποιημένος ιατρός για υπέρηχο ισχίων σε νεογνά).
• Κατάγματα άνω και κάτω άκρου.
• Σκολίωση και δυσμορφίες σπονδυλικής στήλης.
• Παθήσεις που συσχετίζονται με το ισχίο (Υμενίτιδα, επιφυσιολίσθηση μηριαίας κεφαλής(SCFE), νόσος Legg-Calve-Perthes .
• Αθλητικές κακώσεις σε παιδιά.
• Δυσμορφίες άνω και κάτω άκρων.
• Σηπτική Αρθρίτιδα.

ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
Ο Νεονάκης Εμμανουήλ διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία στην τραυματολογία – καταγματολογία και έχει εξειδικευθεί στο Leeds Teaching Hospitals NHS TRUST UK , ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τραύματος του Ηνωμένου Βασιλείου . Αναλαμβάνει κάθε τύπο κατάγματος σε ενήλικες και παιδιά.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

Το ιατρείο παρέχει ολοκληρωμένη ορθοπαιδική ιατρική φροντίδα σε οξείες και χρόνιες κακώσεις σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Στο ιατρείο παρέχονται συμβουλές για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αγωγή και θεραπεία της οστεοπόρωσης, ενώ γίνεται και συστηματική παρακολούθηση των ασθενών για την εξέλιξη της νόσου. Ο Εμμανουήλ Νεονάκης είναι κάτοχος μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής σχολής Αθηνών με θέμα “ Μεταβολικά νοσήματα των οστών ” , μεταπτυχιακός τίτλος με αντικείμενο την Οστεοπόρωση.

PRP

Η PRP τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο εύρος παθήσεων και αθλητικές κακώσεις.
Τι είναι το PRP ;

Το PRP είναι μια ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται στο ιατρείο. Στο αίμα συνυπάρχουν ερυθρά , λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια πέραν της πήξης του αίματος περιέχουν αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι βοηθούν στην επούλωση ενός τραύματος.
Για την παρασκευή του PRP λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή. Τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φυγοκέντρηση.
Η PRP τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο εύρος παθήσεων και αθλητικών κακώσεων. Περιπτώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το PRP είναι:

Χρόνιες Παθήσεις:

• Έξω και έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα.
• Τενοντίτιδα επιγονατιδομηριαίου.
• Πελματιαία απονευρωσίτιδα.
• Τενοντίτιδα γλουτιαίων.
• Τενοντίτιδα προσαγωγών.
• Αρθρίτιδα γόνατος και ισχίου.
• Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας.
• Σύνδρομο στροφικού πετάλου.
• Σύνδρομο Απιοειδούς μυός.
• Ορογονοθυλακίτιδα ισχίου.
• Τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα.

Οξείες κακώσεις

• Θλάση οπίσθιων μηριαίων μυών.
• Θλάση προσαγωγών.
• Διάστρεμμα ποδοκνημικής.

Γενικές Οδηγίες

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

Τον ιατρικό σας φάκελο θα πρέπει να τον έχετε μαζί σας κατά την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο και να είναι ενημερωμένος με όλα τα έγγραφά σας που σχετίζονται με την επέμβασή σας, όπως τυχόν εξετάσεις που σας έχει ζητήσει ο ιατρός σας, ρευματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, το βιβλιάριο σας κλπ. Στον ιατρικό σας φάκελο θα προσθέσετε μετά την επέμβασή σας το ενημερωτικό σημείωμα του ιατρού σας για την επέμβασή σας, το εξιτήριο του νοσοκομείου, τα έγγραφα που αφορούν τα υλικά που θα τοποθετηθούν στην άρθρωσή σας κλπ.

Η ΠΡΟΘΕΣΗ
Πρόθεση

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

1. Η τομή

2. Σεβασμός στους μύες και τον αρθρικό θύλακο

3. Τομή στον αυχένα του μηριαίου οστού

4. Αφαίρεση της κεφαλής και προετοιμασία κοτύλης της θέσης για τη μεταλλική κοτύλη

5. Τοποθέτηση και στερέωση της μεταλλικής

6. Προετοιμασία του μηριαίου οστού

7. Εισαγωγή της μεταλλικής πρόθεσης στο μηριαίο οστό

8. Ανάταξη όλου του συστήματος στην τελική του θέση

9. Συρραφή συνδέσμων και αρθρικού θυλάκου

Επέμβαση

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία ασφαλής και κλινικά διεθνώς αποδεκτή χειρουργική επέμβαση. Είναι μάλιστα η ορθοπεδική επέμβαση με τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Οι βασικοί της στόχοι και τα πλεονεκτήματα της είναι:

-η σημαντική ελάττωση ή και εξαφάνιση του οστεοαρθριτικού πόνου από την άρθρωση του ισχίου,

-η αποκατάσταση της κινητικότητας που είχε χαθεί και μάλιστα καλύτερη κινητικότητα με λιγότερη προσπάθεια,

-η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Ο ασθενής θα μπορεί να απολαύσει ξανά τις μικρές χαρές της ζωής που είχε στερηθεί λόγω της ελαττωμένης κινητικότητας και του πόνου από την οστεοαρθρίτιδά του.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ AMIS

Χάρη στην τεχνική AMIS που έχει επιλεγεί για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου σας, είναι δυνατή η ελάττωση του συνολικού χειρουργικού τραύματος που συνδέεται με την επέμβαση ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΜΥΕΣ. Η τεχνική AMIS είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.

Η τεχνική AMIS προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

-Δεν κόβονται μύες,

-Ελάχιστη απώλεια αίματος διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά,

-Μεγάλη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου,

-Πολύ μικρή τομή και άρα πολύ καλύτερο μετεγχειρητικό αισθητικό αποτέλεσμα,

-Πολύ λίγες ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο,

-Σημαντική ελάττωση του χρόνου αποκατάστασης,

-Ταχύτατη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες,

-Ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξάρθρωσης του ισχίου

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν χειρουργικοί κίνδυνοι και μπορεί να εμφανιστούν πρώιμες ή απώτερες επιπλοκές. Μερικές από αυτές συζητούνται παρακάτω. Οι συγκεκριμένες αναφορές δεν έχουν σκοπό να σας τρομάξουν αλλά να σας ενημερώσουν ότι η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία σοβαρή επέμβαση που μερικές φορές μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Εντούτοις, οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες και ο κίνδυνος εμφάνισης τους ελαττώνεται με μία καλή προετοιμασία πριν από την επέμβαση.

Χάρη στην τεχνική AMIS που έχει επιλεγεί για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου σας, οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές είναι ελάχιστοι, μπροστά σε αυτούς που μπορεί να εμφανιστούν με τη συμβατική τεχνική ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Η πρόσθια προσπέλαση της τεχνικής AMIS, κατά την οποία δεν κόβονται μύες, βοηθά έτσι ώστε:

-ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνος αποκατάστασης να είναι ελάχιστοι,

-ο κίνδυνος εξάρθρωσης να είναι μηδαμινός,

-η διεγχειρητική και μετεγχειρητική απώλεια αίματος να είναι πολύ μικρή και έτσι η ανάγκη για μετάγγιση αίματος να είναι πολύ σπάνια,

-η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση να είναι πολύ σπάνια λόγω της ταχύτατης κινητοποίησης και αποκατάστασης,

-η συχνότητα λοίμωξης να είναι πολύ μικρή, καθώς η τομή είναι σε απομακρυσμένο σημείο σε σχέση με την ουρογεννητική και περιπρωκτική περιοχή.

Κίνδυνοι κοινοί σε κάθε χειρουργική επέμβαση

Η γενική κατάσταση της υγείας σας (κόπωση, αναιμία, κατάθλιψη κλπ.), τυχόν θεραπείες στις οποίες υποβάλλεστε, τυχόν παθήσεις ή έκπτωση της λειτουργίας κάποιων οργάνων σας, μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της επέμβασης και την εμφάνιση επιπλοκών.

Πριν την επέμβασή σας θα σας επισκεφθεί ο συνεργάτης αναισθησιολόγος της χειρουργικής ομάδας. Η επίσκεψή του έχει στόχο να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα της υγείας σας , που μπορεί να αυξήσουν την επικινδυνότητα της επέμβασης. Εάν χρειάζεται, θα σας ζητήσει να κάνετε κάποιες επιπλέον εξετάσεις, θα σας δώσει οδηγίες για τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της υγείας σας πριν την επέμβαση, ενώ εάν κρίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μπορεί να συστήσει την αναβολή της επέμβασης.

Παρά τις όποιες προφυλάξεις επιπλοκές όπως αλλεργίες σε φάρμακα, φλεγμονές, εμβολή κλπ. υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παρουσιαστούν. Τέτοιες επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες: ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος από ένα τροχαίο ατύχημα, που μπορεί να συμβεί πχ. όταν επισκέπτεστε τον ιατρό σας. Παρόλα αυτά η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των επιπλοκών είναι υπαρκτή και θα πρέπει να το γνωρίζετε.

Κίνδυνοι της ολικής αρθροπλαστικής

Παρά την αυξημένη φροντίδα και προσπάθεια πρόληψης, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όπως:

-τραυματισμός των ιστών στην περιοχή της επέμβασης (μυών, τενόντων κλπ.),

-τραυματισμός αγγείων, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί μετάγγιση αίματος,

-τραυματισμός νεύρων, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές διαρκείας όπως παροδική παράλυση ή αντανακλαστικό πόνο ακόμα και μετά από επανεπέμβαση,

-κάταγμα του ισχίου ή της κοτύλης, ιδιαίτερα εάν συνυπάρχει οστεοπόρωση. Τέτοια κατάγματα μπορεί να απαιτούν επιπλέον επεμβάσεις (οστεοσύνθεση) και μπορεί να καθυστερήσουν την έξοδο από το νοσοκομείο.

Παρά τον προεγχειρητικό έλεγχο, τυχόν συμβάντα κατά τη διάρκεια της επέμβασής σας, μπορεί να αναγκάσουν το χειρουργό σας να τροποποιήσει τον αρχικό προγραμματισμό και να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα την επέμβασή σας.

Ο στόχος της τεχνικής AMIS , η οποία έχει επιλεγεί για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου σας, είναι να είναι ακίνδυνη για όλες τις περιαρθρικές ανατομικές δομές, όπως οι μύες, οι τένοντες, τα αγγεία και τα νεύρα. Η πρόσθια προσπέλαση της τεχνικής AMIS είναι στην πραγματικότητα η μόνη τεχνική που ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού όλων των προαναφερθέντων περιαρθρικών ανατομικών δομών.

Μετεγχειρητικά,

-ένα αιμάτωμα μπορεί να σχηματιστεί στην περιοχή της επέμβασης, παρά τα ληφθέντα μέτρα και συνήθως παραμένει επιφανειακό, διαχέεται κάτω από το δέρμα και προκαλεί μία ανώδυνη συνήθως τάση στο μηρό. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση.

-θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί παρά τις προσπάθειες πρόληψης με αντιπηκτικά. Μπορεί να προκαλεί πόνο που διαρκεί ή να συνοδεύεται από πνευμονική εμβολή. Το περπάτημα και η συνεχής αντιπηκτική θεραπεία μετά την επέμβαση μέχρι την αποδέσμευση από τις πατερίτσες, είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τέτοιες επιπλοκές.

-μόλυνση του χειρουργικού τραύματος μπορεί να συμβεί παρά τις προσπάθειες πρόληψης. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνει σε καταπονημένους ασθενείς ή ασθενείς με κάποια εστία λοίμωξης. Η φτωχή υγιεινή δε μπορεί να αντισταθμιστεί με ένα μπάνιο τη νύχτα πριν την επέμβαση. Η ιστική νέκρωση μπορεί να είναι το επακόλουθο και τότε η επανεπέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για να καθαριστεί ή και να αφαιρεθεί η πρόθεση. Σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει η αποτυχία περιορισμού της μόλυνσης.

-μπορεί να θεωρείτε ότι τα πόδια σας έχουν διαφορετικό μέγεθος. Εάν αυτό οφείλεται σε προεγχειρητική διαφορά μήκους ή προεγχειρητικό σπασμό των μυών της περιοχής, θα διορθωθεί σε μερικές ημέρες, αλλιώς μπορεί να χρειαστεί διόρθωση με ένα μαξιλαράκι πέλματος.

Απώτεροι κίνδυνοι

Μόλυνση της πρόθεσης η οποία προέρχεται από μία απομακρυσμένη μολυσμένη περιοχή. Τέτοιες περιοχές μπορεί να είναι:

-τα δόντια: η τερηδόνα σχετίζεται πάντα με μόλυνση,

-το ουροποιητικό σύστημα: σε ακράτεια, κυστίτιδα, διόγκωση του προστάτη,

-οι πνεύμονες: πνευμονία,

-το δέρμα: σε φλεβικά έλκη, ανοιχτές πληγές ή είσφρυση όνυχος.

Η επανεπέμβαση και η αφαίρεση της πρόθεσης είναι απαραίτητη ενίοτε για την αντιμετώπιση της μόλυνσης. Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτική θεραπεία για αρκετές εβδομάδες πριν να μπορέσει να επανατοποθετηθεί μία καινούργια μεταλλική πρόθεση.

Η πρόθεση μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση τοποθέτησης (εξάρθρημα) με κάποιους συνδυασμούς κινήσεων. Σε αυτή την περίπτωση η ανάταξη της πρόθεσης είναι απαραίτητο να γίνει με αναισθησία. Μετά από ένα πρώτο επεισόδιο εξαρθρήματος, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα και άρα η επανεπέμβαση να είναι απαραίτητη.

Μία χαλαρή πρόθεση μπορεί να έχει ελαττωμένη διάρκεια ζωής. Στατιστικά όμως, να αναμένετε η πρόθεσή σας να έχει διάρκεια ζωής 15-20 χρόνια. Πρώιμη χαλάρωση της πρόθεσής σας που μπορεί να απαιτεί αντικατάστασή της, μπορεί να συμβεί σε υπέρβαρους ασθενείς, έντονη δραστηριότητα ή και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο.

Αυτές οι πληροφορίες σας παρέχονται πριν την επέμβασή σας, προκειμένου να σας βοηθήσουν να νιώσετε ασφαλείς με το χειρουργείο σας. Η γνώση των πιθανών επιπλοκών θα σας βοηθήσει να τις προλάβετε ή να τις περιορίσετε.

ολικη αρθροπλαστικη γονατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία αντικαθίστανται οι εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες του γόνατος. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει άμεσα αποτελέσματα ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς ο οποίος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας του γόνατος.
Όταν οι καθημερινές δραστηριότητες όπως περπάτημα, σκάλοπάτια προκαλούν πόνο, και η ακτινολογική εικόνα συνηγορεί σε καταστροφή των διαμερισμάτων, τότε η αρθροπλαστική γόνατος θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία.
Το 98% των ασθενών που υποβλήθησαν σε αρθροπλαστική γόνατος, δεν αναφέρουν πόνο. Μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος καθημερινές δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ποδήλατο, χορός και αθλήματα επιτρέπονται ελεύθερα.

Τα αίτια συνήθως είναι:
i. Οστεοαρθρίτιδα.
Συμβαίνει συνήθως σε άτομα άνω τω 50 ετών . Ο αρθρικός χόνδρος που προστατεύει την αρθρική επιφάνεια φθείρεται και αποκολλάται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η τριβή των οστών μεταξύ τους που προκαλεί πόνο.
ii. Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η αρθρική μεμβράνη που καλύπτει την άρθρωση φλεγμαίνει και διογκώνει το τοίχωμα. Χρόνια φλεγμονώδης αντίδραση οδηγεί σε καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης όπου τελικά προκαλεί πόνο της άρθρωσης.
iii. Μετατραυματική αρθρίτιδα.
Προκαλείται π.χ. μετά από κάταγμα κνήμης ή σοβαρό τραυματισμό των συνδέσμων.

4 Βασικά στάδια της Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος
i. Απομάκρυνση του εκφυλισμένου χόνδρου .
ii. Μεταλλικές προθέσεις τοποθετούνται στον μηρό και στην κνήμη .
iii. Απομάκρυνση του εκφυλισμένου τμήματος της επιγονατίδας .
iv. Τοποθέτηση πολυαιθυλενίου ανάμεσα στις δυο προθέσεις .
Πότε προτείνεται το χειρουργείο
i. Σοβαρός πόνος στο γόνατο που οδηγεί σε περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων.
ii. Σοβαρός πόνος κατά την ξεκούραση .
iii. Χρόνιο οίδημα στο γόνατο.
iv. Δυσμορφία γόνατος ραιβό-βλαισό γόνατο.
v. Τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ένεση κορτιζόνης, PRP ή φυσικοθεραπείες.

Ορθοπαιδική Εκτίμηση.
• Ιατρικό Ιστορικό .
• Φυσική εξέταση.
• Απεικονιστικός έλεγχος (X-Ray, σπάνια MRI).
• Λοιπά τέστ- εξετάσεις αίματος.

Πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής γόνατος.
• Επιστροφή σε καθημερινές δραστηριοτήτες.
• Μείωση του πόνου.
• Βελτίωση της ποιότητας ζωής .

μονοδιαμερισματικη αρθροπλαστικη γονατος

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί τη σωστή επιλογή για ένα ποσοστό ασθενών με οστεοαρθρίτιδα. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός συστήνει τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος στην περίπτωση που οι αρθριτικές αλλοιώσεις περιορίζονται στο ένα μόνο διαμέρισμα (τμήμα) του γόνατος.Το γόνατο χωρίζεται σε 3 κύρια διαμερίσματα: Το έσω διαμέρισμα, το έξω διαμέρισμα και το επιγονατιδομηριαίο διαμέρισμα (το εμπρόσθιο τμήμα του γόνατος μεταξύ της επιγονατίδας και του μηρού).

Στη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος αντικαθίσταται μόνο το κατεστραμμένο διαμέρισμα του γόνατος με ένα τεχνητό εμφύτευμα ή πρόθεση. Οι υγιείς χόνδρινες επιφάνειες του υπόλοιπου γόνατος παραμένουν ως έχουν.

Μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, με τις κατάλληλες ενδείξεις, έχει άριστα αποτελέσματα σε μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τα πλεονεκτήματα της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνουν:
• Ταχύτερη περίοδο αποθεραπείας – αποκατάστασης.
• Ηπιότερο μετεγχειρητικό πόνο.
• Μικρότερη απώλεια αίματος στο χειρουργείο.
• Επιπλέον, εξαιτίας του ότι στο οστό διατηρούνται ο χόνδρος και οι σύνδεσμοι στο υγιές τμήμα της άρθρωσης, πολλοί είναι εκείνοι οι ασθενείς που αναφέρουν ότι στη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική νιώθουν το γόνατό τους πιο «φυσιολογικό» σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική.

Τέλος, με τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος οι ασθενείς επιδεικνύουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης (κάμψη και έκταση).
Επειδή η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος γίνεται με μια σχετικά μικρή τομή και γενικότερα με μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συντομότερη και η διάρκεια της αποθεραπείας είναι μικρότερη.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ηπιότερος ενώ η άρθρωση παρουσιάζει μικρότερο οίδημα. Γενικότερα, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής έχουν ταχύτερη αποθεραπεία σε σχέση με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Στις περισσότερες περιπτώσεις , οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι σε διάστημα μιας έως τριών ημερών μετά το πέρας του χειρουργείου. Η φόρτιση του σκέλους αρχίζει άμεσα μετά το χειρουργείο. Μπορεί να χρειαστεί περιπατητήρας τύπου «π», πατερίτσες ή μια βακτηρία (μπαστούνι) για τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι ο ασθενής να αισθανθεί αρκετά άνετα ώστε να βαδίζει χωρίς βοήθεια.
Κατά την μετεγχειρητική περίοδο, ο χειρουργός σε συνεργασία με το φυσικοθεραπευτή υποδεικνύουν στον ασθενή τις κατάλληλες ασκήσεις για τη διατήρηση του εύρους κίνησης και την επαναφορά της μυϊκής δύναμης.

Γενικές Πληροφορίες

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στην τρίτη ηλικία είναι σήμερα η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, καθώς υπολογίζεται ότι κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον ένα μέλος της που πάσχει από την ασθένεια.

Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων που αφορά κυρίως τις φορτιζόμενες αρθρώσεις (ισχίο και γόνατο). Xαρακτηρίζεται από πόνο και μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης, ενώ σε προχωρημένα στάδια ο πόνος είναι αφόρητος, δεν σταματά ούτε την νύχτα ούτε σε κατάσταση ηρεμίας, και ο ασθενής καθηλώνεται στο κρεβάτι.

Όταν η συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπείες δεν επαρκεί , τότε η χειρουργική αποκατάσταση (ολική αρθροπλαστική ισχίου) δίνει λύση στο πρόβλημα.

Η χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας είναι από τα πιο επαναστατικά επιτεύγματα του αιώνα μας και με τον όρο αυτό εννοούμε τις επεμβάσεις εκείνες που γίνονται
α) με μικρή τομή 6cm και
β) με ελάχιστο τραυματισμό των ιστών. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πόνο και ελαττωμένη κινητικότητα στο ισχίο, με κυριότερη αιτία την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί, επίσης, σε περιπτώσεις φθοράς της άρθρωσης λόγω νοσημάτων κολλαγόνου, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή μετά από κατάγματα στην περιοχή (μετατραυματική αρθρίτιδα). Τώρα τελευταία γίνεται προσπάθεια να εφαρμόζεται σε προηγούμενες επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου (μερική ή ολική αναθεώρηση), σε πολύ παχύσαρκα άτομα και σε δυσπλαστικά ισχία.

Η μέθοδος ΑMIS είναι μέθοδος αρθροπλαστικής ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας, που ελαχιστοποιεί τον πόνο και τον χρόνο αποκατάστασης μετά το χειρουργείο. Η προσπέλαση γίνεται από μπροστά με μια μικρή τομή δέρματος 5-8cm, χωρίς αποκολλήσεις μυών. Ο χειρουργός εργάζεται διαμέσου του φυσικού χωρίσματος ανάμεσα στους μύες, οι οποίοι προστατεύονται και δεν κόβονται έτσι ώστε η διαδικασία επούλωσης να είναι πολύ γρήγορη.

Οι συμβατικές χειρουργικές τεχνικές απαιτούν αυστηρές προφυλάξεις από τον ασθενή. Οι περισσότεροι αναρρώνουν 6-8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει να προσέχουν την κάμψη του ισχίου, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 60-70 μοίρες, με αποτέλεσμα δραστηριότητες όπως κάθισμα στην καρέκλα, την τουαλέτα, ή τοποθέτηση υποδημάτων ή απλά είσοδος σε αυτοκίνητο να γίνονται με προσοχή και άλλες να απαγορεύονται. Η άνοδος και η κάθοδος σκαλιών μπορεί να είναι πολύ επώδυνη ή και αδύνατη κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Με τη μέθοδο ΑΜΙS οι ασθενείς κινούν τo ισχίο ελεύθερα και με πλήρη φόρτιση όταν νιώσουν άνετα και με ταχύτατη επάνοδο στις φυσιολογικές λειτουργίες. Μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς καθοδηγούνται να χρησιμοποιούν το ισχίο τους κανονικά, χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον, μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν σκαλιά πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο, που δεν υπερβαίνει τις 4 ημέρες. Η εφαρμογή της μεθόδου ξεκίνησε στη Γαλλία, σε κέντρα που ασχολούνται με κατάγματα ισχίου εδώ και 15 χρόνια, ενώ η χρήση έχει εξαπλωθεί την τελευταία διετία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με πολύ καλά αποτελέσματα. Εκτός από τη γρήγορη αποκατάσταση των ασθενών, η μέθοδος είναι γρήγορη στην εκτέλεσή της, έχει ελάχιστη αιμορραγία και το κόστος είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους.

Πριν το Χειρουργείο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Πρόληψη του όποιου κινδύνου μόλυνσης.
Οποιαδήποτε εστία λοίμωξης είναι ασύμβατη με την ύπαρξη της μεταλλικής πρόθεσης, γιατί μπορεί να προκαλέσει την άμεση μόλυνσή της. Η ύπαρξη λοίμωξης είναι λόγος αναβολής του χειρουργείου. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αναγνωρίζονται τα σημάδια της λοίμωξης:

-Ελέγξτε τα δόντια σας: επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για τυχόν στοματική λοίμωξη ή ύπαρξη ερεθισμού από κάποια ορθοδοντική συσκευή,
-Ελέγξτε τα κάτω άκρα σας: σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποια μυκητίαση, είσφρηση όνυχος ή κάποια πληγή που δεν έχει επουλωθεί,
-Ελαττώστε το μικροβιακό πληθυσμό του δέρματός σας, κάνοντας μπάνιο με BETADINE πρωί και βράδυ τις ημέρες πριν την επέμβασή σας
-Ελέγξτε για την ύπαρξη τυχόν εξανθήματος. Επί αμφιβολίας συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Εστία λοίμωξης ή φλεγμονή είναι οπωσδήποτε αιτία αναβολής του χειρουργείου.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας
-τις ακτινογραφίες σας
-την ταυτότητά σας και το βιβλιάριο του ταμείου σας
-τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε στο σπίτι
-εξετάσεις που σχετίζονται με το ιατρικό ιστορικό σας.
Μπορεί επίσης ο ιατρός σας να σας έχει ζητήσει να φέρετε μαζί σας κάποιο από τα παρακάτω:
-μπαστουνάκι ή πατερίτσες ή πι,
-ελαστικές κάλτσες για την πρόληψη αγγειακών προβλημάτων στα κάτω άκρα σας.
Εναλλακτικά μπορεί να σας ζητήσει να τα προμηθευτείτε μετά την επέμβαση.

Φυλλάδιο με αναλυτικές πληροφορίες για την παραμονή σας στο νοσοκομείο θα σας δοθεί κατά την επίσκεψή σας στον ιατρό.

Οι Πρώτες Εβδομάδες

Στο κρεβάτι

Καλύτερα να κοιμάστε ανάσκελα (ξαπλωμένοι στην πλάτη σας), έχοντας τα πόδια σας απομακρυσμένα μεταξύ τους (ανοιχτά) και κατά προτίμηση με ένα μαξιλάρι ανάμεσά τους. Τον πρώτο καιρό προτιμάτε να μην κοιμάστε στο πλευρό σας και αποφεύγετε τα πολύ χαμηλά κρεβάτια και τα πολύ μαλακά στρώματα.

Για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, μετακινείστε τα πόδια σας ταυτόχρονα, ενωμένα και τεντωμένα. Καθίστε στην άκρη του κρεβατιού και χρησιμοποιείστε τα χέρια σας για να βοηθηθείτε να σηκωθείτε.

Στην τουαλέτα

Χρησιμοποιείτε κατά προτίμηση ένα υπερυψωμένο κάθισμα λεκάνης και ένα υποστήριγμα προκειμένου να σηκωθείτε εύκολα από τη λεκάνη. Κάνετε μπάνιο όρθιοι χρησιμοποιώντας ειδικό χαλάκι μπάνιου για να μη γλιστράτε. Εναλλακτικά μπορείτε να είστε καθιστοί σε ειδικό σκαμνάκι μέσα στη μπανιέρα. Μην ξαπλώνετε στη μπανιέρα.

Ένδυση

Για να ντυθείτε να είστε καθιστοί και να ξεκινάτε την ένδυση από το χειρουργημένο πόδι. Το ίδιο να κάνετε όταν κόβετε τα νύχια σας ή καθαρίζετε τα πόδια σας. Ποτέ μην ντύνεστε όρθιοι, βάζοντας το βάρος σας πάνω στο χειρουργημένο πόδι.
Χρησιμοποιείτε παπούτσια χωρίς κορδόνια. Μην σκύβετε μπροστά για να φορέσετε τις κάλτσες ή τα παπούτσια σας. Χρησιμοποιείτε καλύτερα ένα σκαμνάκι περίπου 20 εκατοστά ψηλό, στο οποίο να ακουμπάτε το πόδι σας όταν είναι να φορέσετε τα παπούτσια σας.

Στο σπίτι

Προτιμάτε να κάθεστε σε ψηλά και σκληρά καθίσματα με υποστηρίγματα για τα αντιβράχια. Χρησιμοποιείτε τα υποστηρίγματα σαν βοήθημα για να σηκώνεστε. Αποφύγετε μαλακά και χαμηλά καθίσματα. Προκειμένου να σηκώσετε ένα αντικείμενο από το έδαφος, ζητείστε καλύτερα βοήθεια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό και πρέπει οπωσδήποτε να σκύψετε, αφήστε το χειρουργημένο πόδι προς τα πίσω.
Όταν ανεβοκατεβαίνετε σκαλιά, κρατάτε από την πλευρά του χειρουργημένου ποδιού ένα μπαστουνάκι και από την άλλη την κουπαστή της σκάλας. Σε κάθε σας βήμα, βάζετε πρώτα μπροστά το μη χειρουργημένο πόδι για να παίρνει το βάρος, είτε ανεβαίνετε είτε κατεβαίνετε σκαλιά.

Στο αυτοκίνητο

Προτιμάτε να κάθεστε στη θέση του συνοδηγού. Για να μπείτε στο αυτοκίνητο, καθίστε πρώτα στο κάθισμα και στη συνέχεια μετακινείστε και τα δύο πόδια στο εσωτερικό του ταυτόχρονα και όσο πιο ενωμένα γίνεται. Ακολουθείστε τα αντίστροφα βήματα για να εξέλθετε. Να έχετε πάντα το κάθισμα του αυτοκινήτου όσο πιο πίσω γίνεται.
Χάρη στην τεχνική AMIS που επελέγει για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου σας θα χρειαστεί να περιμένετε μόνο 8-10 ημέρες μέχρι να οδηγήσετε ξανά. Βέβαια αυτό πάντα εξαρτάται και από τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας.

Έξοδοι

Προσπαθείτε να βγαίνετε καθημερινά για περίπατο. Το περπάτημα είναι η καλύτερη αποκατάσταση. Στην αρχή προτιμάτε το επίπεδο έδαφος και χρησιμοποιείτε ένα μπαστουνάκι εάν νομίζετε ότι το χρειάζεστε. Μην κουβαλάτε μαζί σας βαριά φορτία.

Οδηγίες φροντίδας για την πρόθεσή σας

Η πρόθεσή σας χρειάζεται τη φροντίδα σας. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν, η πρόληψη όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραταθεί η ζωή της.

Θυμηθείτε ότι μία λοίμωξη μπορεί να μεταναστεύσει στην πρόθεσή σας ακόμα και από ένα απομακρυσμένο σημείο του σώματός σας. Για το λόγο αυτό σας συνιστούμε να λαμβάνετε τις ακόλουθες προφυλάξεις:
Κάθε έξι μήνες ελέγχετε τα δόντια σας στον οδοντίατρό σας,
Κάθε μήνα ελέγχετε με τον ιατρό σας τα άκρα πόδια και τα νύχια σας,
Οι άντρες κάθε χρόνο πρέπει να ελέγχουν τον προστάτη τους,
Οι κυρίες πρέπει να έχουν στο νου τους για εμφάνιση τυχόν ακράτειας της κύστης τους που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση,
Ποτέ μη δέχεστε ενδομυϊκή ένεση στο γλουτό του χειρουργημένου ποδιού.

Σε περίπτωση πυρετού, πονόλαιμου, αναπνευστικής λοίμωξης ή παρόμοιων, ενημερώστε τον παθολόγο σας για την πρόθεσή σας, προκειμένου να σας χορηγήσει συστηματική αντιβιοτική θεραπεία εφόσον χρειάζεται.

Η φθορά των υλικών σας είναι μία φυσιολογική διαδικασία και τα υλικά σας πρέπει τακτικά να ελέγχονται. Τα πρώτα 15 χρόνια, τα υλικά σας πρέπει να ελέγχονται κάθε πέντε χρόνια. Μετά τη δεκαπενταετία τα υλικά σας πρέπει να ελέγχονται κάθε δύο χρόνια.

Η οστεοπόρωση μπορεί να επηρεάσει το χειρουργημένο ισχίο σας και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος ή χαλάρωσης των υλικών σας. Σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, πραγματοποιείτε τακτικά έλεγχο της οστικής σας πυκνότητας και εάν χρειαστεί ακολουθείστε τη θεραπεία πρόληψης της οστεοπόρωσης που θα σας συστηθεί.